11 de novembre de 2024

Ajuts per al foment i la protecció de la gastronomia catalana

ORDRE ARP/228/2024, d'11 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis per al foment i la protecció de la gastronomia catalana.

En el marc del Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya (PEAC), aprovat pel Govern de la Generalitat el 9 de febrer de 2021, aquestes bases tenen per objecte fomentar i protegir el patrimoni gastronòmic català i els diferents elements i agents que el componen, donant suport a iniciatives i projectes duts a terme en l’àmbit de la gastronomia i la restauració per empreses i entitats públiques i privades, que neixin i s’executin amb aquesta vocació.

Millorar la identitat i l’autoestima alimentària de Catalunya és un dels objectius principals del PEAC, i per acomplir aquest objectiu és indispensable oferir acompanyament i suport als projectes de valorització i visibilització dels productes i plats catalans, i també a aquelles iniciatives que impulsin el talent emprenedor i promoguin, difonguin, reconeguin i reivindiquin el paper essencial de la gastronomia tradicional catalana en la identitat alimentària del nostre país.

L’aposta pel sector gastronòmic català és un element clau per consolidar el seu posicionament econòmic, que es va veure especialment afectat per la pandèmia i tot just es troba en fase de recuperació. Per tal de recuperar, reorientar i, si escau, impulsar les iniciatives de projectes empresarials per al foment i la protecció de la gastronomia catalana, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) considera apropiat destinar recursos per afavorir les actuacions en aquest àmbit, a fi de consolidar i impulsar projectes al territori.

En aquest sentit, des del DARPA, juntament amb el Departament d’Empresa i Treball, es va impulsar la candidatura de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una distinció que se celebrarà durant el 2025 i que comportarà impulsar un seguit d’iniciatives amb l’objectiu de situar Catalunya com a referent mundial de l’enogastronomia.

En el marc de la celebració de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té la voluntat de promoure un seguit d’actuacions, entre les quals hi ha les iniciatives “12 mesos – 12 paisatges gastronòmics” i “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic”, mitjançant determinades línies d’ajuts.

Tota la informació: https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=999477