18 de febrer de 2025

Trobada entre Producte i Cuina a JOVIAT Culinary. Paisatges del Bages, pagesia i sabors tradicionals.

Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025

10h a 14h

JOVIAT Culinary C/Rubió i Ors, 5, 08241 Manresa. https://maps.app.goo.gl/xQwhjto67krkgRri7 

Jornada de formació i trobada de pagesos/productors amb cuiners i estudiants d’hoteleria a l’escola d’Hoteleria JOVIAT Culinary. Sessió professional de networking que inclou una Taula Rodona per la transferència de coneixement així com el tast dels productes a través del treball de receptes i pràctica culinària duta a terme per part dels estudiants de JOVIAT com a part del seu procés de formació a l’escola.

DATA I HORARI: 18 de febrer 2025 de 10h a 14.30h

LLOC: JOVIAT Culinary C/Rubió i Ors, 5, 08241 Manresa https://maps.app.goo.gl/xQwhjto67krkgRri7

PÚBLIC OBJECTIU: públic professional, principalment restauració però oberta al conjunt d’agents vinculats a la gastronomia.

ORGANITZADORS: JOVIAT Culinary, Slowfood Catalunya Central, Consell Comarcal del Bages

INSCRIPCIÓ: Formulari

PROGRAMA DETALLAT: Programa Jornada

ACTE DE “CATALUNYA REGIÓ MUNDIAL DE LA GASTRONOMIA”: https://somgastronomia.cat/ 

Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia aquest 2025, la qual cosa suposa principalment promoure un millor posicionament de la marca i el relat de la cuina catalana a nivell nacional i internacional per tal de generar identitat gastronòmica de país més enllà dels cuiners amb reputació internacional i posar en valor el producte local, la pagesia, els paisatges agroalimentaris i els xefs.

Amb aquest marc, l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages s’acull al projecte de la Generalitat “12 mesos 12 pasisatges”, que ha de permetre desenvolupar diverses accions coordinades i col·laborades amb el sector turístic i gastronòmic privat, educatiu i les administracions públiques supramunicipals. 

Al mes de febrer, el lema és: “Masies i sabors tradicionals del territori: territoris on s’elaboren embotits tradicionals” i els productes protagonistes són “embotits, girella, botifarres, fuets, llonganissa, secallona, bull, bisbe, ventre d’ossos, botifarra terregada, sobrassada, xolís, pa de fetge” i l’argumentari o fil conductor “Final de la temporada de la matança del porc”.

TAULA RODONA: “Paisatges de la Catalunya Central, pagesia i sabors tradicionals”
Una conversa sobre la importància de la cuina de proximitat tenint en compte el calendari anual dels productes, l’actual i el tradicional. Com ha canviat aquesta temporalitat i quin és el paper de la tradició avui? En l’elaboració tradicional el febrer era temps de matança del porc i creació de tots els productes càrnics derivats (…). S’han d’actualitzar les tradicions en la nostra societat actual? Com donar-les a conèixer? Com apropar el territori a les cuines de casa i de la restauració?
Hi participaran:

– Toni Massanés: gastrònom, director general de la Fundació Alicia, laboratori de l’alimentació responsable, centre de recerca sobre cuina amb rigor científic i que té l’objectiu perquè tothom mengi millor.

– Maria Estruch: filla d’una llarga nissaga de pagesos de la comarca del Bages, experta en etnolingüística, doctora per la UAB i  autora de llibres vinculats al món rural, la cultura, la tradició i la gastronomia amb el Bages en el centre. “El món rural. Cuina del cicle de l’any”.

– Rosa Mayordomo: historiadora i gastrònoma, secretària general de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Entitat que té per objectiu aprofundir en els aspectes científics de la cuina catalana, impulsar una idea saludable de la gastronomia i promoure actes públics que apropin la gastronomia a la societat.