18 de febrer de 2025
Trobada entre Producte i Cuina a JOVIAT Culinary. Paisatges del Bages, pagesia i gastronomia.
Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025
10h a 14h
JOVIAT Culinary C/Rubió i Ors, 5, 08241 Manresa. https://maps.app.goo.gl/xQwhjto67krkgRri7
Jornada de formació i trobada de pagesos/productors amb cuiners i estudiants d’hoteleria a l’escola d’Hoteleria JOVIAT Culinary. Sessió professional de networking que inclou una Taula Rodona per la transferència de coneixement així com el tast dels productes a través del treball de receptes i pràctica culinària duta a terme per part dels estudiants de JOVIAT com a part del seu procés de formació a l’escola.
DATA: 18 de febrer 2025
LLOC: JOVIAT Culinary C/Rubió i Ors, 5, 08241 Manresa https://maps.app.goo.gl/xQwhjto67krkgRri7
PÚBLIC OBJECTIU: públic professional, principalment restauració però oberta al conjunt d’agents vinculats a la gastronomia.
INSCRIPCIÓ: formulari pròximament
ORGANITZADORS: JOVIAT Culinary, Slowfood Catalunya Central, Consell Comarcal del Bages
PROGRAMA DETALLAT: pròximament
ACTE DE “CATALUNYA REGIÓ MUNDIAL DE LA GASTRONOMIA”: https://somgastronomia.cat/
Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia aquest 2025, la qual cosa suposa principalment promoure un millor posicionament de la marca i el relat de la cuina catalana a nivell nacional i internacional per tal de generar identitat gastronòmica de país més enllà dels cuiners amb reputació internacional i posar en valor el producte local, la pagesia, els paisatges agroalimentaris i els xefs.
Amb aquest marc, l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Bages s’acull al projecte de la Generalitat “12 mesos 12 pasisatges”, que ha de permetre desenvolupar diverses accions coordinades i col·laborades amb el sector turístic i gastronòmic privat, educatiu i les administracions públiques supramunicipals.
Al mes de febrer, el lema és: “Masies i sabors tradicionals del territori: territoris on s’elaboren embotits tradicionals” i els productes protagonistes són “embotits, girella, botifarres, fuets, llonganissa, secallona, bull, bisbe, ventre d’ossos, botifarra terregada, sobrassada, xolís, pa de fetge” i l’argumentari o fil conductor “Final de la temporada de la matança del porc”.
Altres informacions d’interès de la Jornada:
La Taula Rodona inclourà la participació de 3 experts en gastronomia i vinculació amb el territori Bagenc:
– Maria Estruch: filla d’una llarga nissaga de pagesos de la comarca del Bages, experta en etnolingüística, doctora per la UAB i autora de llibres vinculats al món rural, la cultura, la tradició i la gastronomia amb el Bages en el centre.
– Toni Massanés: gastrònom, director general de la Fundació Alicia, laboratori de l’alimentació responsable, centre de recerca sobre cuina amb rigor científic i que té l’objectiu perquè tothom mengi millor.
– Rosa Mayordomo: historiadora i gastrònoma, secretària general de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Entitat que té per objectiu aprofundir en els aspectes científics de la cuina catalana, impulsar una idea saludable de la gastronomia i promoure actes públics que apropin la gastronomia a la societat.